Bagworth Community Centre

Small Non-Residential Scheme of the Year Award 2014 Finalist

A complete refurbishment of the 104 year old building was needed following the discovery of major structural problems during a Big Lottery funded upgrade.

The project, including structural and drainage works, has given a new lease of life to Bagworth Community Centre, at the heart of the Leicestershire village.

The Centre, originally funded by subscriptions from local mining families, has been an integral part of village life for over a century.

Project Overview

Bagworth and Thornton Parish Council commissioned Pick Everard to upgrade the centre, with Smallman & Son winning the construction contract. The project included: complete refurbishment of the original hall; a new meeting room; fully refitted, commercial kitchen; purpose-designed parish office; a drop-in/breakout ‘Hub’; toilets & storage facilities; and an extended, accessible entrance.

Sustainable features included photovoltaic roof tiles, low and zero carbon technologies where practicable and local sourcing of materials.

During the refurbishment subsidence was discovered, with extensive damage to the walls, drainage system and subfloor slab. A reinforced concrete floor slab was laid, dowelled into the footings to external walls and strengthened by localised underpinning. The walls were rebuilt in areas of more extensive damage. The below ground drainage system was largely replaced to three sides of the original hall.


    Entered by

    Smallman & Son Ltd


    Contract Value



    Completion Date

    April 2014


    Scheme Location

    Bagworth Community Centre
    Station Road

    LE67 1BH

    (view on Google Maps)

Press the above image to view a video about this project